Utfodring del 3

Dålig aptit

Det kan vara lika svårt att fåen häst med dålig sptit att äta som det kan vara att få lugnt i ett stall med hungriga, ivriga hästar. Det viktigaste är att ta reda på orsaken till bristande aptit.

Kontrollera först hästens tänder, träck och avmaskningsprogram, men det är inte alltid som lösningen är så enkel. Dålig aptit kan ha psykiska orsaker. Ibland kan det räcka med att få platsen bredvid den saknade kamraten från sommarbetet. Andra gånger kanske lösningen är att byta skötare eller träningsryttare/kusk. En del hästar är s k nattätare och kan inte koppla av förrän det är lugnt och tyst i stallet. Dom ska ha huvuddelen av sitt foder som kvällsmat.

Trav- och galopphästar utsätts för maximal träning och utfodring. Ibland säger dom ifrån genom att sluta äta. Att fodra sådana hästar är en svår konst och kräver mycket erfarenhet. När hästen går från fodret är det viktigt att genast dra ner ordentligen på foderstaten. Det kan vara ett svårt beslut eftersom tränaren vill att hästen ska få i sig så mycket som möjligt och därför gärna provar en dag till och en dag till osv. Det är bättre att hästen får i sig lite än ingenting, får känna sig hungrig och återfår aptiten. Svårigheten är att veta vart gränsen går för varje enskild häst och aldrig överskrida den. Man kan försöka göra fodret smakligare med t ex melass, morötter eller äppelbitar, men det viktigaste är att ta reda på orsaken till den dåliga aptiten. Naturligtvis måste man rätta till hästens träningsprogram.

Ibland kan man få hästen att öka i vikt genom att ge den mindre och näringsfattigare foder. Det kan låta motsägelsefullt, men foderstaten, särskilt för högpresterande hästar, kan vara sammansatt så att hästens tarmflora inte tål den. Hästen smälter och tillgodogör sig då fodret dåligt. Det visar sig genom mer eller mindre lös avföring.









Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0