Hinner inte

Som rubriken beskriver så hinner jag aldrig att blogga längre och ännu har inte valpen kommit hem så kommer ha ännu mindre tid nästa vecka och framåt, så därför lägger jag ner detta nu.
Hoppas att ni fått lite hjälp med mina inlägg och vissa hästmänniskor har tänkt om.

Ni får ha det så bra, låter bloggen finnas kvar ifall jag skulle känna för att komma tillbaka när jag har tid igen..


Dag 27 – Min favoritplats

Min absoluta favoritplats är vid en sjö utan människor jag inte känner, gärna vid en skog med solen som står på och att ha någon man tycker om bredvid sig..
Det är inte helt fel ;)

En annan favoritplats är självklart stallet, det är så lugnande med hästdoft och gnäggandet av hästen när man kommer.

Annars älskar jag ju att vara hemma också ;)





Dag 26 – Mina rädslor

Jag är livrädd för småkryp..
Speciellt spindlar.. Usch, det kryper i hela kroppen bara man tänker på dom..

Jag är rädd att det ska hända dom jag älskar något.


Jag är hopprädd också, men det har jag nog skrivit tidigare..

Ja, jag vet inte vad man mer kan skriva.. Även denna blev tråkig.





Dag 25 – En första

En första... hmm..?


Jag ändrar det till min första..

Min första hund, en stor tik som jag fick när jag fyllde 6 år. En labrador korsning.
Hon var väldigt speciell och hade bott ute hela sitt liv, alltså kunde hon inget. Jag hade hört uttrycker "man kan inte lära en gammal hund sitta" och jag var säker på att jag kunde lära henne.
Hon var livrädd till en början hemma då hon aldrig varit inne, hon var rädd för allt som lät. Hon hade blodspänga ögon och var rädd om huvudet och vi fick reda på av någon som kännde hennes förra ägare att hon blivit mycket slagen.
I alla fall, det var då jag börja med att träna hundar. Jag lärde henne allt jag kunde komma på. Vi hade henne i 10 år innan hon tyvärr fick avlivas pga sjukdom.


Kan också skriva om min första häst.
Jag som så många andra tjatade till mig en häst och jag visste inte så mycket om att äga en häst. Hon var ett varmblod som var väldigt svår på alla sätt. Hon kunde till en början inte ledas utan att dra iväg, men tränade väldigt mycket från marken så lärde henne en del, dock var det en person i stallet som en dag tog henne och red henne med sporrar, varför människan tog henne, jo det kan jag berätta, förra ägaren till hästen hade träffat henne och frågat hur det gick med min häst och bett henne prova om hon blivit något bättre? VA liksom?
Sedan den dagen gick det inte rida henne riktigt och hon ville inte ta ett bett i munnen. Så jag ber att få lämna tillbaka hästen, det slutade med att jag fick ha kvar henne i 4 månader innan ägaren ens gjorde något.

Därför är jag extremt försiktig med vilken ägare hästen har, oavsätt om jag bara ska rida den eller om jag ska köpa den. Många hästmänniskor är helt otroliga tyvärr.
När man har så mycket ansvar som man har när man äger en häst, borde inte folket vara mer mogna?





Dag 24 – Det här får mig att gråta

Hmm, svårt. Inte så mycket som får mig att gråta..

Händer det något med dom jag älskar så är det självklart att man blir ledsen, men om jag skulle gråta beror ju på vad det är som har hänt..

Denna var rätt tråkig att skriva då jag faktiskt inte vet något som får mig att gråta.. Jag gråter sällan och om jag nu gråter så har det verkligen hänt något som är värt att gråta över..





Dag 23 – Det här får mig att må bättre

Det som får mig att må bättre just för tillfället är valpen som snart kommer hem :) Jag längtar något så otroligt.

Min älskade pojkvän och familj och vänner får mig också att må bra.


Något som alltid får mig att må bättre är att sitta upp på hästen och känna att allt bara klaffar och allt känns helt underbart.. Att ha roligt ute i skogen eller att jobba på banan spelar ingen roll så länge det inte blir tråkigt och man kan ju jobba ute i skogen också speciellt på ridvägarna här omkring..




Dag 22 – Det här upprör mig

Tappade bort en dag tyvärr så minns inte vad det stod där.

Jag blir upprörd när man hör hur många djur som har det dåligt, skaffar man ett djur så ska man ta hand om det annars ska du inte ha ett djur.
Jag blir upprörd över otrohet.. Är du otrogen så älskar du ju inte personen du är tillsammans med, varför är du då med den personen från början? Varför såra en människa så mycket?

Jag blir upprörd när folk vill förbjuda vissa hundraser och detta har jag skrivit om tidigare och som jag skrev då, allt hänger på ägaren till hunden. Man ska skaffa en hund som ligger på samma nivå som dig själv, vill du inte träna så mycket och ut och gå flera timmar varje dag, välj då inte en ras som behöver mycket träning och har väldigt mycket energi..
En pitbull kan vara lika trevlig som en golden, likaväl som en golden kan bli aggresiv, skyll inte på någon ras utan på ägaren.

Jag blir upprörd när så många människor sätter skarpare och skarpare bett i munnen på deras häst. Jag har köpt en del hästar som ägaren sa att just den hästen behövde ett skarpt bett för hästen var "svår", jag väljer ALLTID att använda snälla bett och rida den till vad jag vill ha den till, därför satte jag in ett tredelat bett i munnen på dom hästarna och dom gjorde som jag vile och drog inte iväg och var inte "svår".
Så, kanske behöver du byta häst om du inte klarar av den på ett snällare bett, visst finns det verkligen svåra hästar men välj då noga bland bett. Jag hade ALDRIG satt ett pessoabett i munnen på någon häst hur svår den än skulle vara..




Ett snabbt hej

Ber väldigt mycket om ursäkt, men vill få ordning på bloggen innan jag fortsätter.
Desutom måste jag sätta allt annat framför datorn.. Har också bestämt att om ca 1½-2 veckor så har jag en liten valp här :)
Japp, jag ska köpa en liten valp. En jack russell för att vara mer specifik. :D Så har fullt upp med att göra hemmet valpsäkert och måste komma på vad jag ska köpa till honom..

Jag skriver lite när jag har tid, men annars kommer jag igång igen när tid finns till att fixa allt..



Hantera hästar

Man ska begära av alla hästar att dom ska vara lätta att handskas med. Under hela hästens liv i människans tjänst återkommer, år ut och år in, samma rutinmässiga hantering. Hästen ska gå att binda upp. Den ska flytta sig vid anmaning. Den ska gå att leda, lasta, sko, klippa, rykta, bandagera, avmaska, rycka manen på osv.

Det är genom kontakten med människan som hästen lär sig och får ett "språk". Det betyder att hästen och skötaren förstår och ömsesidigt kan tolka varandras beteenden och reaktioner. Ju tidigare man börjar hantera hästen, desto bättre är det, och man ska helst göra det regelbundet. Om fölet eller unghästen endast blir hanterad vid dom tillfällen då den kanske jäktade hovslagaren ska verka hovarna eller när den ska vaccineras eller avmaskas kan man fråga sig om detta ger den ett framtida förtroende och en lustkänsla för mänsklig hantering.

Man hör ofta människor säga "Det är bara en unghäst så jag kan inte ställa några krav." Den hästen blir det synd om. Den blir som ett barn som får växa upp och göra som det vill utan regler och gränser. När det till slut blir dags att göra hästen hanterbar är den stor och stark men förstår inte. Den uppfattar människan som underlägsen i rangordningen och tar inte rättelse. Om man inte har turen att flocken har uppfostrat hästen måste tyvärr människans missriktade välvilja sluta med en riktig "genomtagning", där hästen ganska hårdhänt och bestämt får veta vem som bestämmer.
Naturligtvis är det bättre att hästen tidigt får lära sig lyda och få förtroende för sin ledare, människan.








Det finns många vuxna hästar som rids, körs och tävlar och vars ägare eller skötare påstår att deras häst inte kan grundläggande hantering. "Min häst går inte att binda upp." "Min häst kan inte stå stilla när jag sitter upp." "Min häst går inte att lasta." Enligt min uppfattning är dom som gör sådana uttalande inte några riktiga hästmänniskor. Dom kan träna ridning eller körning varje dag och ställa stora krav på sin häst, men enkel grundhantering hoppar dom över. Så gör inte en riktig hästmänniska.

Om hästen exempelvis inte står stilla får man träna tills det fungerar. Vid all inlärning gäller det att upprepa momentet tills hästen förstår, accepterar och slappnar av. Hur man går till väga måste styras av orsaken till hästens beteende. Är hästen rädd, förstår den inte, är den ovillig eller bortskämd, har den ont? Det gäller att upprepa en gång, tio gånger, hundra gånger eller tusen gånger, att berömma när den gör rätt och att tillrättavisa när den gör fel. Det måste få ta den tid det tar; förr eller senare lär sig alla hästar. Om man undantagsvis är tvungen att "ta till hårdhandskarna" för att tillrättavisa hästen kan man ge den en armbåge i sidan men aldrig slå den mot huvudet. Det kan nämligen göra den huvudskygg för all framtid. Det blir aldrig något bra resultat om man okontrollerat tappar humöret. Det händer nog alla någon gång - en del oftare, andra mer sällan. Då är rådet: Räkna till tio eller, om det inte hjälper, avbryt övningen och börja om när känslorna har svalnat.

"What´s in the brain, goes down to the rein"
(Rein = tyglar/tömmar)




Dag 20 – Den här månaden

Haha, ja vad kan man säga.
Denna månaden har det inte hänt så mycket precis.
Något kul är ju att jag fått massa extra pengar och kunnat köpa lite extra ;)

Men i alla fall, denna månaden åkte jag iväg på träning med mina två busar. Den svarta klarade det jättebra tillsammans med mamma (hon fick ta honom) men min bruna tyckte inte alls om tränarnas sätt var ett bra sätt, han blev bara mer och mer sur så till slut gjorde jag på mitt sätt och fick med mig två glada busar hem till mamma igen :D

Jag har köpt ny mobil och skaffat nytt nummer, jag har ändrat sättet att se på mig själv och kommit fram till rätt mycket. Jag har börjat kolla efter en liten valp också och känner för att köpa en denna månaden. Vi får ju se vad det blir. :)

Sista helgen i månaden ska jag iväg på träning igen, men bara med den svarta pojken denna gången med tanke på vad den andra killen tyckte om tränings sättet. Jag kan ju vara ärlig och säga att dom gjorde väldigt mycket fel i det dom gjorde (tränarna alltså).

Men ja, det har väl inte här så jättemycket denna månaden, det är ju bara den 10:e ännu visseligen men ändå, får väl se vad som händer senare i månaden också.



Dag 19 – Detta ångrar jag

Egentligen ångrar jag inget om man tänker efter, för allt som hänt och gjorts har ju fört mig hit jag är idag och det vill jag inte byta bort.

Eller jo, jag ångrar att jag tagit åt mig så mycket skit i mitt liv för det har fört mig mot social fobi. Men med hjälp av familj och vänner så blir det bättre och bättre.
Så nu tar jag inte åt mig skit mer, tyck var ni vill tro vad ni vill, jag vet vem jag är och folk älskar mig för den jag är..


Jag är med och tävlar




http://www.nattstad.se/Topriders?id=1316625






Dag 18 – Min favoritfödelsedag

Hmm, det var nog min 18:års dag, jag önskade mig en hundvalp och mamma ringde på en. Vi skulle bara åka och titta på den för vi skulle inte ta hem den förren allt var "valpsäkert" i så fall.
Så samma dag åkte vi, bara en timme efter samtalet. Det slutade med att jag kom hem med min lilla valp i alla fall, den hunden var helt otroligt härlig så jag kunde inte åka i väg från henne :)
På kvällen blev det mys i soffan med hundvalp, pojkvän och familjen med gott att äta och presenter :D



Dag 17 – Mitt favoritminne

Jag har ju missat ett par dagar nu när jag varit borta under helgen så får ju ta igen det nu :D


Mitt favoritminne är nog nästan hela förra sommaren, jag och min pojkvän umgicks nästan varje dag med vår bästa vän.
Vår vän har hus så vi var hos honom, satt ute på baksidan med musik och hade trevligt. Vi var ute och körde väldigt mycket och han visade oss massa mysiga ställen.
Jag var självklart varje dag hos hästen och han var otroligt härlig hela sommaren :)
Nästan hela sommaren var helt perfekt. Finns inte så mycket mer att säga om det.





Dag 16 – Min första kyss

Ska jag vara helt ärlig så minns jag inte min första kyss..

Men jag minns väldigt tydligen den första kyssen med min pojkvän, så den kan jag ju skriva om.
Vi var faktiskt bara vänner i början, vi träffades dagligen och hade otroligt roligt ihop.
Nu i efterhand så vet jag att han började få känslor för mig vid samma tidpunkt jag fick känslor för honom, men vi fortsatte vara vänner i några månader för ingen vågade ta första steget.

Men en kväll kom han hem till mig en runda, sen gick vi hem till honom och kollade massa film. Av ett misstag kom våra huvuden väldigt nära varandra och vi kollade varandra in i ögonen och där kom första kyssen.
Den var en helt otroligt bra känsla men det blev en pinsam tystnad efteråt :D








Helgen

Jag kommer inte ha möjlighet att skriva något på bloggen tills söndag kväll beroende på när jag kommer hem.
Nu hinner jag inte, ska packa och fixa så lägenheten ser bra ut innan jag åker i morgon bitti. Åker hem till mamma och stannar över natten och på söndag morgon kör vi till träningen.
Ska bli skönt att komma igång igen kan jag ju lova :)

Men nu måste jag leta fram något att packa i och börja.


Förresten, kolla in http://www.nattstad.se/topriders.
En väldigt bra blogg, stor hiss till den :)



Dag 15 – Mina drömmar

Min största dröm är väl att slå igenom inom musiken, många som tycker jag ska göra något med min röst men har inte vågat ta steget ännu. Jag skulle gärna vilja sjunga mycket, har alltid tyckt om det och folk tycker att jag är bra på det.

Annars är väl en dröm att allt ska bli som vanligt igen och att snön ska försvinna.
Inatt snöade det nämligen igen sen regnade det hela dagen och nu snöar det igen? Lustigt väder.






Vad rubriker kan vara svårt att komma på

Klockan blev väldigt mycket innan jag kunde sätta mig vid datorn idag känns det som.
Har haft fullt upp idag, har vart iväg en del. Har även köpt min nya mobil idag, så nöjd :D

Men jag lovade att skriva mer om utfodringen och nu lyckades jag få in två inlägg. Egentligen borde jag sova för jag ska upp extremt tidigt, men som sagt, lovade ju :)

Älskar också att det har regnat så mycket idag, till och från hela tiden tycker jag. Vill ju ha bort den här snön nu, jag är verkligen inget fan av vinter :( Usch..


Men nu ska jag krypa ner och kolla på något tills jag somnar. Längtar så extremt efter helgens träning..

Utfodring del 4

Tumregler för utfodring

Med utgångspunkt från hästens vikt har man kunnat upprätta några enkla tumregler för hur man utfodrar:
* Vid normalt arbete bör hästens dagliga fodergiva av hö och kraftfoder vara ungefär 2kg per 100 kg kroppsvikt.
* Hästen ska ha minst 1,5 kg hö per 100 kg kroppsvikt. Om hästen står på bra halm, som den äter av, kan högivan reduceras något.


Begreppsförklaring

Protein - Kroppens byggstenar som underhåller och förnyar hästens celler.
SMR - Smältbart råprotein, dvs den del av proteinet som hästen kan tillgodogöra sig.
Energi - Kroppens bränsle; behövs för att underhålla livsfunktioner, tillväxt och arbete.
MJ/kg - Megajoule per kilo. Megajoule är den enhet som används för att mäta energi.
Miniralämnen - Behövs för att bygga ett starkt skelett och för musklernas arbete.
Vitaminer - Nödvändiga för att hästen ska växa normalt och förbli frisk.
Spårämnen - Behövs i små mängder för viktiga funktioner i kroppen.
Ca/P-kvoten - Förhållandet mellan kalcium och fosfor i hästens foderstat. Ca/P-kvoten bör vara 1,5. Hästen ska alltså ha 1,5 gånger så mycket kalk som fosfor i foderstaten.
Fett - Behövs dels för att inte tillväxt och fortplantning ska rubbas, dels för att hästen ska kunna tillgodogöra sig vissa vitaminer.
Växttråd (vt) - Finns i grovfoder och gör att hästen kan tillgodogöra sig näringen i t ex kraftfodret bättre.




Utfodring del 3

Dålig aptit

Det kan vara lika svårt att fåen häst med dålig sptit att äta som det kan vara att få lugnt i ett stall med hungriga, ivriga hästar. Det viktigaste är att ta reda på orsaken till bristande aptit.

Kontrollera först hästens tänder, träck och avmaskningsprogram, men det är inte alltid som lösningen är så enkel. Dålig aptit kan ha psykiska orsaker. Ibland kan det räcka med att få platsen bredvid den saknade kamraten från sommarbetet. Andra gånger kanske lösningen är att byta skötare eller träningsryttare/kusk. En del hästar är s k nattätare och kan inte koppla av förrän det är lugnt och tyst i stallet. Dom ska ha huvuddelen av sitt foder som kvällsmat.

Trav- och galopphästar utsätts för maximal träning och utfodring. Ibland säger dom ifrån genom att sluta äta. Att fodra sådana hästar är en svår konst och kräver mycket erfarenhet. När hästen går från fodret är det viktigt att genast dra ner ordentligen på foderstaten. Det kan vara ett svårt beslut eftersom tränaren vill att hästen ska få i sig så mycket som möjligt och därför gärna provar en dag till och en dag till osv. Det är bättre att hästen får i sig lite än ingenting, får känna sig hungrig och återfår aptiten. Svårigheten är att veta vart gränsen går för varje enskild häst och aldrig överskrida den. Man kan försöka göra fodret smakligare med t ex melass, morötter eller äppelbitar, men det viktigaste är att ta reda på orsaken till den dåliga aptiten. Naturligtvis måste man rätta till hästens träningsprogram.

Ibland kan man få hästen att öka i vikt genom att ge den mindre och näringsfattigare foder. Det kan låta motsägelsefullt, men foderstaten, särskilt för högpresterande hästar, kan vara sammansatt så att hästens tarmflora inte tål den. Hästen smälter och tillgodogör sig då fodret dåligt. Det visar sig genom mer eller mindre lös avföring.









Dag 14 – Vad hade jag på mig i dag?

Hmm, gjorde jag inte en sån här för några dagar sen?

Men okej, vi kör igen.
Idag hade jag på mig dom här jeansen från lindex



och detta linnet från halens






med en tröja över, även den från halens





väldigt enkelt även idag, men jag är faktiskt ledig :D
Och ja, jag beställer väldigt mycket kläder :)




Förlåt

Oj, jag har verkligen inte haft tid till att skriva nästa del av utfodrigen idag tyvärr.
Har haft fullt upp och massa som ska planeras.

Men i morgon kommer jag försöka få in två inlägg om det :)


Känner ni för det får ni gärna ge lite reklam för mig? Med tanke på att jag inte haft bloggen så länge och inte lagt ut den någonstans så har jag inte så många läsare, men några har jag och det tackar jag för :)

Ha det bra och hoppas ni sover gott, det ska i alla fall jag göra nu :D




Dag 13 – Den här veckan

Denna veckan har jag haft roligt och tråkigt. Blivit bjuden på middag och bjutit tillbaka :)
Denna veckan ska jag iväg också, hälsa på hemma hos min mamma, det var ett tag sen.
Jag ska iväg på träning i helgen och hoppas att den lilla bruna sköter sig, men det brukar han. Den lite större svarta är nog lika galen som vanligt :D
Jag ska även köpa ny mobil då jag ska få mina pengar i morgon tror jag det var :)




Utfodring del 2

Faktorer som påverkar foderbehovet

Teoretiska kunskaper om utfodring är en nödvändig grund, men man måste också iaktta hästen för att se att foderstaten är rätt. När man vet hästens vikt kan man med hjälp av fodertabeller ta reda på ungefär hur stort hästens totala näringsbehov är. Det totala näringsbehovet indelas i underhållsbehov, som hästen behöver för att kunna leva, och tilläggsbehov för arbete, dräktighet, digivning eller tillväxt. Beräkning av foderbehovet med hjälp av tabeller eller dataprogram kan aldrig ersätta hästmänniskans känsla och erfarenhet eftersom två lika stora hästar kan ha helt olika näringsbehov.

Storlek
Det är i första hand hästens vikt, inte dess höjd, som är vägledande för underhållsbehovet.

Hästens typ
Två till synes likadana hästar kan ha helt olika näringsbehov. Den ena är lättfödd, den andra svårfödd. Hästar som står högt i blod, dvs hästar som har sort inslag av fullblod, är ofta mer svårfödda än kallblod och naturraser.

Temprament
Livliga, nervösa hästar gör ofta av med mer energi och kan därför kräva mer foder. Med hjälp av foderstaten försöker man påverka hästen. Man kan ha ambitionen att få den nervösa att bli lugn och harmonisk och den "lata" hästen att bli mer alert.

Ålder
Unga hästar behöver en extra proteinrik foderstat för att kunna växa. Det gäller och dräktiga och digivande ston samt gamla hästar som har svårt att tillgodogöra sig fodret. Mycket gamla hästar kan ha problem att tugga eller smälta fodret.

Arbete
En häst i hårt arbete behöver näringsrikare foderstat än den häst som går i lätt arbete. Hästen måste arbeta i rätt form, dvs vara i balans och använda sina muskler rätt, samt vara i psykisk jämvikt för att man ska kunna fodra den till kondition. Felaktigt arbete kan aldrig kompenseras med foder. Rätt arbete och skötsel är bästa sättet att få hästen att tillgodogöra sig fodret.

Årstid
För att behålla sin kroppstemperatur behöver hästen mer foder under den kalla årstiden än den varma. Vintertid gäller det att vara noga med klippta hästar. Man måste ta hänsyn till stallets temperatur, utevistelse och om hästen är täckad eller otäckad.



* Använd alltid foder av bästa kvalitet
* Kontrollera alltid fodrets kvalitet. Lukta, känn och titta noga på fodret.
* Fodra lite men ofta - minst 3 gånger per dag. Fodra på bestämda tider.
* Fodra aldrig en svettig eller ansträngd häst; vänta tills den har återhämtat sig.
* Kontrollera så hästen alltid har vatten.
* Fodra aldrig mer än hästen äter. Ta bort gammalt foder.
* Låt hästen stå i fred när den äter.
* Träna upp förmågan att se när foderstaten behöver ändras, "the horseman´s eye"
* Gör aldrig snabba foderbyten, utan ändra foderstaten gradvis.
* Undvik över- och underfodring
* Se till att hästen är avmaskad och tänderna kollade.
* Lägg aldrig höet under krubban.








Dag 12 – I min handväska



Med tanke på att jag inte har någon bild på min väska jag har nu (kan inte ta någon heller för den är i väg och ska tvättas) så får ni en bild på en väska som är på väg hem till mig :)
I min väska hittar man alltid min plånbok såklart, nycklar, borste, parfym och ibland finner man även ett paraply där i, jag har ett rosa som blir kanske 25 cm när det är ihop vikt :D
Ibland ligger det kanske lite papper och så där också :)





RSS 2.0