Hovbensfraktur

Hovbensfraktur är ganska vanlig. Orsaken är trauma, ofta i form av obalanserat nedslag av foten, ojämnt underlag eller spark i boxväggen. Fraktur kan också förekomma i samband med spiktramp.

Symptom
Det viktigaste sumptome är plötslig, kraftig hälta - ofta blockhälta om frakturen berör hovleden. Man finner hästen 4 - 5 graders halt i rasthagen. Man kan okså uppleva situationen som en snubling med efterföljande plötslig hälta om frakturen sker under arbete. Pulsen i hoven ökar något och man känner värme i den aktuella hoven. Det förligger en diffus smärta över sulan i samband med att visitertångens ena käft placeras över brottet. Smärtan blir emellertid speciellt påtaglig om tången placeras så att den ena trakten pressas mot den andra. Om frakturen endast drabbar hovbensgrenen, och inte påverkar hovleden, är hältan ibland obetydlig men förvärras av arbete.

Varje akut hälta av belastningstyp bör undersökas med speciell  hänsyn till möjligheten att hovbensfraktur föreligger. Ibland ar det svårt att kliniskt skilja hovböld från hovbensfraktur. I det förra fallet kommer dock hältan som regel inte så plötsligt, pulsen är mera förstärkt, eventuelt uppstår temperaturstegring (även vid fraktur med svår smärta) och visitertängsreaktionen är mera lokaliserad. Vid röntgenundersökning med fler bilder i olika vinklar kan diagnosen slutligen fastställas.

Behandling
Hältutredning och behandling ska utföras av veterinär. Hästar som är äldre än 3 år bör opereras. En skruv fixerar de båda hovbenshalvorna till varandra. Hos yngre hästar förefaller prognosen god om man enbart använder sjukbeslag. Detta låser hovens rörelser och består av en ringsko med traktkappor. Strålen bör avlastas för yttligare minska hovens rörelser och därmed rörelserna i frakturstället.

Läkningstiden är 4 - 6 månader och ibland ännu längre. Under denna tid lägger man om beslaget med 6 - 8 veckors intervalle. Vila på box med skrittmotion vid hand ordineras. Hovformen ändras tydligt under denna tid och avspeglar verkligen effekten av låst hovmekanism. Succesivt under det närmsta året efter konvalescensen återvinner hoven dock nästan helt sin utsprungliga form och utseende.
Prognosen är god vid frakturer på hovbensgrenar och ganska god vid frakturer som berör hovleden. Eventuellt bestående hälta orsakas av förändringar i ledytan på hovbenet.


Jag har sagt det innan och jag säger det igen för att ingen ska kunna klaga på mig.
Informationen kommer från utbildad hovslagare och detta fick vi lära oss i skolan..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0