Strålröta

Strålröta drabbar som regel mittstrålfåran, men även sidostrålfårorna och strålen i sin helhet, med ansamling av oftast svart, smetig sekret. Strålröta kan lösa upp hornet så att läderhuder blottas. Orsakerna anges ofta vara av hygienisk karaktär där illa sötta halmstråbäddar anses vara orsaken. Man tror också att leriga paddockar kan orsaka sjukdomar av detta slag.
Den viktigaste orsaken är emellertid bristande hovfunktion med djupa strålfåror och trång hovform. Om strålen inte utsätts för tryck och hörnstöden inte hjälper till att vidga foten "klappar strålfårorna ihop". Vi får då horn mot horn i de djupa delarna vilket orsakar strålröta. Det är alltså hovformen, ibland genetiskt betingad, ibland formad av miljön genom eftersatt hovvård och för dålig motion, som är avgörande för uppkomsten av strålröta. Infektionsämnets roll är omdiskuterad men det finns en bakterie som vanligt förekommer i samband med strålröta.

Symptom
Det blir ofta en ansamling av det typiska, ofta illaluktande sekretet, Vid rengöring finner man djupa strålfåror och mittstrålfåran går långt upp mot ballarna. Strålhornet är som regel trasigt med fickbildningar. I avancerade fall kan hornet vara upplöst och läderhuden blottad. Den blöder då lätt om man rensar fårorna med hovkniv. Tryckömhet kan föreligga för hovkratsen och speciellt på grusväg kan man ofta märka hälta hos hästen.

Behandling
Hovmekanismen måste stimuleras genom förbättrad hovvård med sikte på ökat strålarbete. Utevistelse på torr, relativt fast mark och torra bäddar inomhus är önskvärda. Strålfårorna och strålen ska rensas upp med kniv och lokalbehandlas med t ex kopparsulfat, Nelex, tjära eller 10%-ig formalin genom att indränkta tamponger placeras i strålfårorna. Prognosen är god om behandlingen leder till förbättrad hovfunktion. Strålfårorna bör regelbundet kratsas ur då hästen lämnar stallet och inte då hästen tas in efter utevistelsen. Intrampad jord och sand skyddar nämligen mot bäddens amminiak som löser upp hornet.



Detta en en liten del i vad vi fick till provet om hovar, alltså kommer informationen från en utbildad hovslagare. Mer om hovar kommer längre fram, beror på vad jag känner för att skriva om för dagen :)

Kommentarer
Postat av: Tildah

Heej vilken fin blogg du har!

Ska ha en tävling på min blogg!Skulle vara jätte kul om du var med, din blogg är ju så fin! Kolla in den för att veta mer!

Många Kramar Tildah

2011-01-24 @ 01:11:40
URL: http://tiiildah.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0